Tuesday, 24 November 2015

Perit

bismillahirrahmanirrahim

perit. ungkapan jelas untuk menggambarkan insan yang harus mendepani keadaan dan situasi yang tidak menyebelahi malahan terus menghimpit mereka ke satu sudut yang langsung menutup visi mereka untuk melihat peluang bagi keluar daripadanya.yang ditinggalkan hanya rasa sakit dan keterdesakan. sungguh, kita manusia dicipta dalam keadaan yang sangat menakjubkan. kita hidup dengan dianugerahkan akal dan minda yang infiniti kapasitinya. namun, kerap manusia memilih untuk tunduk dan akur dengan situasi yg terus menyeksa walhal penyelesaiannya tidak jauh dari penglihatan mata. aku tertarik pada satu pepatah, ada dua orang yang termenung melihat ke luar jendela, yang seorang melihat lumpur dan seorang lagi melihat bintang. kita adalah apa yang kita fikirkan, yang membataskannya hanyalah sang imaginasi.maka dalam setiap kesukaran adanya penyelesaian dan yang pasti beranilah untuk berangan menyeberangi cabaran itu,nescaya tindakan akan menyusul kelak. Apa yang pasti, kesusahan dan keperitan akan membuahkan sesuatu yg bernilai untuk diteliti dan dipelajari. Allah berikan hujan agar kita mengecap indahnya sang pelangi dihujungnya.



Monday, 23 November 2015

Aku Pendosa

bismillahirrahmanirrahim.

Aku pendosa. setiap jejak langkah ku kini berpijak mendung sebagai seorang pendosa. hamba yang angkuh lupa asal usul bahwasanya aku melangkah di bumi ini atas pinjaman ehsannya Allah Yang Maha Esa. Bodohnya jiwa dan hati ini, tegar membiarkan nafsu berbisik mengikut arah yang ditujunya. Allah, sungguh aku hanya hambaMu yang tak terdaya, tidak punya apa2 melainkan apa yang telah kau tetapkan untukku. hanya kau tempat aku berpaut dan menaruh harap,aku pohon kau ampunkan dosaku,semai keimanan dan teguhkan ketakwaan dalam jiwaku. sungguh izinkan aku jadi hambaMu yang beroleh makfirahmu.Ampunkan aku.


Saturday, 21 March 2015

Mama


assalamualaikum.

jauh aku berjalan,makin jauh aku berlari.ternyata banyak jejak yg aku tinggal.perit bila dihantui jejak yg tak mungkin luput dalam kenangan diri. aku rasa airmata ni terlalu murah hari ini.aku kenang banyak cuai aku hampakan hati mama,banyak tingkah aku guriskan hati mama.banyak lisan aku yg tak sudah sakiti mama.aku kenang aku yg kecil dulu,dilayan setiap permintaan,dikendong setiap permohonan.aku lihat besar pengorbanan seorang yg aku gelar mama sepanjang tempoh itu.mama abg tak pasti kalau abg boleh, abg tak tahu kalau abg mampu hidup tanpa mama.cuma lidah masih kelu betapa abg ingin ckap terima kasih pada setiap masa mama hadir utk abg, maaf atas setiap khilaf, dosa abg pada mama .selalu harap abg masih budak yg sama mama kendong dulu, masih orang yang sama mama mandikan dulu,anak sama yg pimpin tangan mama dulu,abg yg sama mama dodoikan dulu..maafkan abg ..... 


Friday, 20 March 2015

Matang

assalamualaikum,


matang tak bawa maksud bermisai berjambang. matang tu subjektif cara kau isytihar, klasifikasi matang. ada yg bilang kau tak matang hingga kau mampu buat pilihan. betul, aku tak nafikan tapi bila kau pilih dan masih ragu atas pilihan .mana matang? ada pula yg kata kau tak matang bila kau lari berkejaran. tapi sampai masa kau tahu mana perlu mana tipu. matang bukan pada mulut kau canang kau matang.matang perlu dikerjakan. ada yg matang perwatakan tp tidak pada fikir. aku pilih utk matang pada fikir. akan aku kerjakan .   

Sunday, 29 December 2013

pemain hati


Assalamualaikum



Hujan di luar membawa seribu memori utk diingati,ditelusuri dan diteladani...semalam aku belajar mengenai peranan kita sebagai sang pemilik hati...berhak ke kita melukai hati seseorang yg memberi kita hatinya utk dijaga dan disayangi..jangan bermain dengan hati kalau diri masih belum bersedia untuk memikul tanggungjawab itu..bila kita terfikir utk memiliki senyuman,kita lupa pemilik hati yang lain turut menginginkan senyum dan tawa..bila hati yg diserah dianggap sebagai trofi utk dibanggakan,menolak mentah2 perasaan yg dibawa bersama di dalam hati tersebut,..kejam utk kita yg ingin hati ini dijaga,ingin hati ini dipupuk dengan kasih sayang ,memperlakukan pemilik hati yg lain sedemikian..sebagai mana kita inginkan hati ini dijaga,jaga la juga hati yg lain..berhenti memberi harapan kalau harapan itu masih kelam..bertanggungjawab dalam setiap patah yg diperkatakan kerana ia akan dipersoal kelak...jadi serahkan hati ini kepada Pemiliknya,Allah..agar Dia sampaikan hati ini ke destinasi yg terbaik untuknya..In Allah We Trust..sekadar perkongsian seorang pemilik hati..In sya Allah...





Wednesday, 25 December 2013

aku...


Assalamualaikum...




"lepak la remaja cuma sekali,enjoy dulu"...hahaha,i'm teenager and i know it..darah sedang membuak panas,nak mencuba semua perkara,tanpa disedari kita hidup atas matlamat yg menghalalkan cara..maaf saya sembang kencang sebab saya pun dalam fasa memperbetulkan mana yg silap dan perhalusi mane yg benar..bila difikirkan balik,kita ini hamba yg sangat kekurangan,tiada apa yg menjadi kepunyaan kita melainkan pinjaman hakiki dari tuhan Yang Maha Esa..dan fikirku melayang ,apa yg aku kerjakan dengan pinjaman yg sempurna ini..apa sekadar berseronok di ats dunia yg hanya sekadar pentas sandiwara atau tanggungjawab ku lebih besar dari itu..ku singkap sejarah lampau,ku temui pemuda berhati cekal yg membuka kota Konstantinopel,sultan muhammad AlFateh yg rasulullah sifatkan sebagai sebaik baik pemimpin dan sebaik baik tentera di bawahnya..dlam usia yg cukup muda dia menempa nama dalam memartabatkan islam di bumi Allah..

so,ramai antara kita yg memilih utk menyalahkan org disekeliling kita,kawan2 dijadikan tempat lepas geram setelah zaman remaja musnah diisi dengan perkara yg sia2..Umar al-Khattab RA pernah berkata "Orang yang paling aku sukai adalah dia yang menujukkan kesalahanku"..jgn dituduh kawan bersalah,tanyakan pada diri apa yg kita usahakan agar ukhwah insani itu harum dengan wangian islam...in sya Allah kawan2..saya pon On The Way mencari cinta hakiki ni,jom la sekali..



Tuesday, 24 December 2013

hari ini..



Assalamualaikum...








Pada Allah kita datang,dan padanya jua kita akan kembali...petang itu nyaman,tenang..ayah dilawati oleh sanak saudara dan rakan2 yg tak putus2 mendoakan kebahagiaan ayah di alam yg bakal ditempuhinya sesudah 7 langkah manusia berlalu dari tanah perkuburan itu..In sya allah,ayah seorang insan yg baik dan doa sentiasa dipohon agar tiada sebarang kesulitan yg akan dihadapi oleh ayah sepanjang keberadaan ayah di sana..ayah,yg hidup lumrahnya pasti menemui ajal..pulang ke kampung halaman di mana berasal,pulang kepada sang pencinta yg benar2 mencintai hambaNya..

jadilah kita insan yg tabah dikala menghadapi saat kehilangan itu,kerana ia satu ketentuan yg telah tertulis pd setiap daripada kita..tunjukkan kasih dan sayang kita pada ayah dgn bersungguh2 dlam beribadah,hidup dalam landasan syariah yg tepat dan titipkan doa yg terbaik utk ayahh..agar ayah di sana terang ditemani amal dan doa anak2 yg soleh dan solehah..berhenti bersedih dan jadikan ini satu permulaan bg kita utk membalas jasa ayah dgn islam dalam diri dan doa yg tulus suci,ikhlas utk ayah..Allah menilai usaha hambaNya,jgn berhenti dari menyakini janji2 Allah,teruskan berdoa..semoga ayah tersenyum di sana.. In sya allah..salam takziah Hanna Nawwarah..u are strong enough to face it..stay calm and always du'a..ok..:)


Thursday, 8 August 2013

aku raya


Assalamualaikum...




selamat hari raya aidilitri minal aidil walfai'zin kepada semua kawan2,sahabat handai,jiran tetangga...keluarga2...dan semua lah para pembaca yang dikasihi,intan payung...cukup kot,,,hahahaha...hhhrrmm,macam mana raya??best??...saya tahun ni beraya sederhana je...tak lebih tak kurang...biase2 aje....raye tahun ni saya dapati tak semeriah zaman saya berjalan dengan kawan2 dari rumah ke rumah nak kutip duit raya kan...tahun ni saya tak mengharap pun dapat duit raya,mak cik2 yang nak bagi tu bagilah,saya terima aje..kalau tak bagi pon tak ape...dah besar kan...(tapi jeles jugak bila tengok adik dapat banyak)...hehehe,biasa lah,warna warni aidilfitri kan...i am trying to adapt with the situation...tak ade lagi atok dan ramai lagi atok2 sedara dan nenek sedara yang dah berangkat kembali kepada pemilikNya..saya tak sedih sebab itulah lumrah manusia,yang patah tumbuh yang hilang akan berganti...hari raya,hari kemenangan,hari kita memuji kebesaran tuhan yang memberi kita kekuatan untuk menahan lapar dan dahaga serta lindung diri dari perbuatan maksiat sepanjang bulan Ramadhan al-mubarak...so,la tahzan...yang pergi tetap akan pergi....kita yang hidup have to move on...develop ourselves,baiki diri untuk jadi hambaNya yang sentiasa istiqamah lakukan ibadah padaNya...kerna itulah tujuan penghidupan ini,untuk beribadah kepadaNya...Allah berfirman"Tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu"....so,buang adat mengenang orang yang dah meninggal waktu berhari raya ni...orang meninggal menangis ketika dengar takbir raya pon tak pasti kesahihannya...so,rayalah dengan gembira menyambut hari kemenangan kita ni yee....that's all...thanks for reading..





my beloved family



aku lah...:)


Aku balas rindu..

Assalamualaikum....





hai kawan2....alhamdulillah,dapat menulis lagi....fuhh,6 ogos 2013...unforgettable date...sebab aku dan kawan-kawan sbpis buat iftar...buka ramai2...alhamdulillah,Allah campakkan keseronokan dalam diri kami...masing-masing sgt excited and happy je dapat jumpa kawan2 yg dah hidup sebumbung selama 5 tahun dan ada juga 2 tahun....haha,kiteorang buka puasa dekat Api-api steamboat and Grill...first time buka kat situ...comment....hhhrrrmmm....boleh tahan la,maybe bila dah ramai2 tu rasa sedap tu sampai pula dekat tekak ni...hahahaha,...masing2 sibuk dengan kisah life baru,kawan2 baru dan tak kurang juga awek2 baru...saling bertukar pendapat,pandangan....share lawak yang baru dipelajari...ada lawak yang sunyi,sepi sangat...ada pula lawak yang international,terbaik punya....daebak...tapi,yang paling penting kiteorang happy,ramai2....keluar balik perangai budak2 zaman sekolah dulu...malam sambung lagi kat restoran Habeeb...layan,member kan....sama2 naik....lu,wa brother...katanya...hahahaha,so,thanks korang,harap boleh jumpe lagi ramai2 macam tu....seronok2...thanks yang arrange buka puasa ni...that's all...:)




                            
                            ramai kan...







                                                                    
nampak tak semangat anak2 tu masuk dah...:)
                                                                       

Monday, 5 August 2013

aku shopping..

Assalamualaikum...




alhamdulillah....ada kesempatan lagi nak mencurah cerita dekat blog ni...fuuhh,a tiring day...hari ni aku dan kawan2 sekolah sbpis jalan2 dalam melengkapkan apa yang kami rasa belum cukup....aku keluar dengan haredz malo,harundin hakimi dan kawan yang sentiasa ada bersama aku,faisal jeffery...actually,tak ada benda sangat pon nak cari,tapi nak juga rasa kemeriahan raya kan...so,pretend la cari baju,seluar,kasut dalam masa yang sama tengok gelagat manusia menyiapkan persiapan raya mereka...hahaha,seronok dalam keletihan...that's what i can say for what i had experienced today....the best part ialah aku dapat bergurau,main dengan kawan2 lama....seronok gila...masing2 dah ada haluan masing2,sibuk dengan hidup baru sebagai mahasiswa, so,cuti2 macam ni lah dapat jumpa balik,share story,gurau...ketawa sama2...macam dekat asrama dulu2...a moment to remember...so,get ready untuk iftar esok...mesti lebih seronok sebab lebih ramai kawan sekolah yang datang...doakan iftar kami berjalan lancar ye...in sya allah...:)



ni harundin hakimi...cover le tu...





ni aku...cover juga le tu...:)