Tuesday, 2 April 2013

my first day....



aku(kiri) n luqman.....bergamba sebelom mule keje..:)



assalamualaikum...

alhamdulillah,my first day as a promoter..belajar cari rezeki..baru ade perasaan menghargai duit yg ibu bapa bagi kat kita..kerje aq senang je...diri je sepanjang mase...lepas tu,cakap-cakap sikit dengan clients....tapi,seriously aku sangat kabut tadi...sebab aku still tak dapat tangkap kedudukan kasut,dan care-care nak tulis resit...but,esok ade lagi....ade masa untuk belajar...hope,that i will be better tomorrow...pray for me ok...macam-macam ragam manusia aku dapat tengok...ade yg sangat kelakar...dan ade yg sangat buat aku tersentak....ade orang bergadoh depan aku n promoter laen...si lelaki ni tumbuk belakang perempuan tu....aku terkejot + kesian dekat perempuan tu...maybe salah die,tapi bukan tu yang patot die dapat....aku rase dunie sekarang nie sangat pelik...n still tertanya-tanya...bukan ke lelaki tu pelindung wanita??..tapi ape yang aku tengok tu...menunjukkan realiti sebenar...lelaki bukan lagi bersifat pelindung..dan yang pasti pemalu bukan lagi sifat perempuan....not all...but a few of us...kite sendiri yang silap mencorak diri kita...sebab tu la dunia sekarang diwarnai keganasan, jenayah...sebab kita sendiri yang menyumbang kepada permasalahan tu....sorry,cume nak share ape yang aku rase....itu je,tak lebih dari tu....Saidina Umar pernah berkata:


Allah telah memuliakan kamu dengan islam,
jika kamu mencari cara hidup yang selain daripada islam,
nescaya Allah menimpakan kehinaan ke atas kita,

jadi kawan-kawan,amanah is the heaviest thing,right??...sebab tu la bila Allah menyuruh gunung untuk pegang amanah tu,hancur lebur gunung ketakutan sebab die tak mampu nak tanggung amanah tu...sebaliknya Allah ciptakan manusia untuk memegang amanah tersebut yakni sebagai khalifah di muke bumi...Allah tak akan menurunkan sesuatu perkara,melainkan kaum itu mampu untuk menanggung perkara tersebut...fikir baik2...banyak lagi perkare yang perlu kite ushekan...bagi merealisasikan amanah tersebut...so,keep it up...in sya Allah...Allah always be with us.....thats all...thank u..:)






No comments:

Post a Comment